Biała wielkopolska z certyfikatem

Opublikowano:
Autor:

Biała wielkopolska z certyfikatem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Dworecki” z Golejewie otrzymał Certyfikat Jakości za białą kiełbasę parzoną wielkopolską.

Od 7 lipca 2017 roku, kiełbasa biała parzona wielkopolska znajduje się na liście nazw chronionych produktów regionalnych. Zapewnia to specjalną ochronę tradycyjnych wyrobów, by utrzymać ich odpowiednią jakość i smak. Jedynie produkty spełniające ściśle określone warunki, mogą korzystać z danej nazwy wyrobu. - Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest produkowana wyłącznie ze świeżego mięsa wieprzowego wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, a jedynymi dodatkami są, m.in. sól warzona, świeżo zmielony pieprz czarny, czosnek oraz tarty majeranek - mówi inicjator wprowadzenia białej kiełbasy parzonej na listę produktów chronionych Jacek Marcinkowski. Zgodnie z określonymi normami, kiełbasa - wytwarzana wyłącznie z mięsa wieprzowego, powinna mieć ok. 10-12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 centymetrów. 

10 firm z Wielkopolski, które spełniały normy nałożone przez Wojewódzkie Inspekcje Jakości Handlowej otrzymały certyfikaty jakości. Są to: Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek, Zakłady Mięsna Konarczak, Zakłady Mięsne Bystry, Zakłady Mięsne Mielczarek, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Waldi, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dworecki, AgroHandel, Zakłady Mięsne Szajek, Zakłady Mięsne „Dolina Noteci”, Zakłady Mięsne Kozłowski.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE