Dieta dla autystyka

Opublikowano:
Autor:

Dieta dla autystyka - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

O tym, co można jeść, a czego powinno się unikać i dlaczego, mówił dietetyk Piotr Kaźmierczak. - Dziecko z zaburzeniami autyzmu powinno mieć dostęp do szerokiej gamy produktów odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie  organizmu, który się intensywnie rozwija. Obecna wiedza dostarcza nam informacji na temat wprowadzenia ograniczeń w diecie - glutenu, produktów mlecznych oraz cukrów prostych - tłumaczy dietetyk. - Muszę stwierdzić, że doniesienia specjalistów oraz moje informacje zaczerpnięte bezpośrednio od rodziców (którzy stosowali tego typu ograniczenia w diecie) potwierdzają złagodzenie objawów autyzmu u swoich dzieci.
Jednak należy pamiętać, iż radykalne ograniczenia w diecie wiążą się z trudnością uzupełnienia ważnych wartości odżywczych. Ogranicza się wachlarz produktów spożywanych przez dziecko i w dalszej konsekwencji powstaje ryzyko niedoborów jakościowych w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego uważam, że współpraca z dietetykiem byłaby bardzo pomocna.
W związku z zapytaniami rodziców i opiekunów autystyków publikujemy przykładowe menu i kilka przepisów na dania.

godz. 7. 30 Śniadanie

Propozycja 1

Owsianka z orzechami, rodzynkami i jabłkiem

  • mleko sojowe 220 g (1 szklanka)
  • płatki owsiane bezglutenowe 30 g (3 łyżki)
  • rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
  • orzechy włoskie 15 g (1 sztuka)
  • jabłko 120 g (1 mała sztuka)
Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z płatkami. Dodać rodzynki, orzechy i pokrojone jabłko.

Propozycja 2

Kanapka z szynką i jajkiem

  • bułka bezglutenowa 70 g (1 sztuka)
  • szynka z piersi kurczaka 20 g (2 plastry)
  • jajo 50 g (1 sztuka)
  • pomidor 14 g (2 plastry)
  • sałata 10 g (2 liście)
  • margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:

Bułkę posmarować cienką warstwą masła, następnie położyć liść sałaty, plaster pomidora i szynki. Jajko ugotować na twardo. Po ugotowaniu, pokroić w grube plastry i położyć na kanapkę.

godz. 10.30 Drugie śniadanie

Propozycja 1

Kanapka z szynką, sałatą i pomidorem, koktajl bananowy

  • chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
  • margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
  • sałata 5 g (1 liść)
  • szynka z piersi kurczaka 10 g (1 plaster)
  • pomidor 21 g (3 plastry)
  • mleko sojowe 150 g (2/3 szklanki)
  • banan 70 g (1/2 małej sztuki)
Sposób przygotowania:

Chleb posmarować masłem. Położyć sałatę, szynkę i pomidora. Mleko i banana zmiksować blenderem.

Propozycja 2

Sałatka ogórkowa z rzodkiewką, kanapka z wędliną

  • sałata masłowa 40 g (1/2 główki)
  • ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
  • jogurt sojowy 20 g (2 łyżki)
  • sól 2 g (szczypta)
  • szczypiorek 10 g (2 łyżeczki)
  • rzodkiewka 60 g (4 sztuki)
  • cukier 2 g (szczypta)
  • chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
  • margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 płaska łyżeczka)
  • kurczak, szynka z piersi kurczaka 40 g (2 duże plastry)
Sposób przygotowania:

Ogórka przekroić na połowę i wydrążyć nasiona. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki lub paseczki. Połączyć wszystkie składniki z jogurtem. Doprawić solą i cukrem. Kromki chleba posmarować margaryną, obłożyć wędliną. Zjeść z sałatką ogórkową.

godz. 14.30 Obiad

Propozycja 1

Udko z kurczaka pieczone na ryżu, marchew z groszkiem, owoc

  • udko z kurczaka 120 g (1 sztuka)
  • ryż brązowy 75 g (3/4 woreczka)
  • przyprawa do drobiu 3 g (1 łyżeczka)
  • marchew z groszkiem mrożona (150 g)
  • grejpfrut 150 g (1/2 sztuki)
Sposób przygotowania:

Do małego naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż (bez woreczka). Udko z kurczaka przyprawić i położyć na ryżu. Zalać bulionem warzywnym lub posoloną wodą tak, by ryż był przykryty. Piec w piekarniku około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewać wodą, by ryż nie wysechł. Marchew z groszkiem gotować według przepisu na opakowaniu.

Propozycja 2

Dorsz w pomidorach z tymiankiem, ziemniaki pieczone, fasola szparagowa, owoc

  • dorsz surowy filet 120 g (1 sztuka)
  • pomidor 400 g (2 duże sztuki)
  • czosnek 5 g (1 ząbek)
  • przyprawa tymianek 3 g (1 łyżeczka)
  • pieprz czarny mielony 4 g (2 szczypty)
  • oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
  • ziemniaki 150 g (3 małe sztuki)
  • zioła prowansalskie 1 g (1/2 łyżeczki)
  • przyprawa rozmaryn 1 g (1/2 łyżeczki)
  • oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
  • fasola szparagowa 100 g (2/3 talerza)
  • mandarynka 100 g (2 sztuki)
Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10 minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Fasolę ugotować na parze.

godz. 17. 00 Podwieczorek

Propozycja 1

Jogurt sojowy z bananem, rodzynkami oraz pestkami słonecznika

  • jogurt sojowy 200 g (1 szklanka)
  • banan 140 g (1 mała sztuka)
  • rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
  • słonecznik, nasiona 20 g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:

Jogurt przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojonego w plasterki banana, rodzynki oraz nasiona słonecznika. Całość wymieszać.

Propozycja 2

Chleb bezglutenowy z łososiem i rzodkiewką, owoc

  • chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
  • margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
  • sałata 10 g (2 liście)
  • łosoś, wędzony 40 g (2 plastry)
  • rzodkiewka 30 g (2 sztuki)
  • kiwi 120 g (2 sztuki)
Sposób przygotowania:

Pieczywo posmarować margaryną. Położyć sałatę, łososia oraz plasterki rzodkiewki.

godz. 19. 30 Kolacja

Propozycja 1

Jajecznica z pieczywem bezglutenowym, sałatka z pomidorów, owoc

  • jajo 50 g (1 sztuka)
  • mleko sojowe 10 g (1 łyżka)
  • sól 2 g (szczypta)
  • pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
  • margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
  • chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
  • szczypiorek 5 g (1 łyżka)
  • czosnek 5 g (1 ząbek)
  • cebula 25 g (1/2 małej sztuki)
  • pomidor 200 g (1 duża sztuka)
  • jogurt sojowy 20 g (1 łyżka)
  • winogrona 40 g (10 sztuk)
Sposób przygotowania:

Jajo wybić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i lekko ubić. Smażyć na margarynie do pożądanej konsystencji. Zjeść z chlebem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać sos z pomidorami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Propozycja 2

Sałatka warzywna, chleb bezglutenowy z szynką, owoc

  • rzodkiewka 45 g (3 sztuki)
  • ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
  • papryka czerwona 70 g (1/2 małej sztuki)
  • jogurt sojowy 75 g (1/2 kubka)
  • czosnek 5 g (1 ząbek)
  • pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
  • sól 2 g (szczypta)
  • chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
  • margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
  • szynka z indyka 20 g (1 duży plaster)
  • mandarynka 90 g (3 sztuki)
Sposób przygotowania:

Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać w misce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Pokrojone warzywa połączyć z sosem czosnkowym. Przyprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować margaryną, położyć szynkę.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE