O tym, co można jeść, a czego powinno się unikać i dlaczego, mówił dietetyk Piotr Kaźmierczak. - Dziecko z zaburzeniami autyzmu powinno mieć dostęp do szerokiej gamy produktów odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie organizmu, który się intensywnie rozwija. Obecna wiedza dostarcza nam informacji na temat wprowadzenia ograniczeń w diecie - glutenu, produktów mlecznych oraz cukrów prostych - tłumaczy dietetyk. - Muszę stwierdzić, że doniesienia specjalistów oraz moje informacje zaczerpnięte bezpośrednio od rodziców (którzy stosowali tego typu ograniczenia w diecie) potwierdzają złagodzenie objawów autyzmu u swoich dzieci.
Jednak należy pamiętać, iż radykalne ograniczenia w diecie wiążą się z trudnością uzupełnienia ważnych wartości odżywczych. Ogranicza się wachlarz produktów spożywanych przez dziecko i w dalszej konsekwencji powstaje ryzyko niedoborów jakościowych w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka. Dlatego uważam, że współpraca z dietetykiem byłaby bardzo pomocna.
W związku z zapytaniami rodziców i opiekunów autystyków publikujemy przykładowe menu i kilka przepisów na dania.
godz. 7. 30 Śniadanie
Propozycja 1
Owsianka z orzechami, rodzynkami i jabłkiem
- mleko sojowe 220 g (1 szklanka)
- płatki owsiane bezglutenowe 30 g (3 łyżki)
- rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
- orzechy włoskie 15 g (1 sztuka)
- jabłko 120 g (1 mała sztuka)
Mleko zagotować z płatkami. Dodać rodzynki, orzechy i pokrojone jabłko.
Propozycja 2
Kanapka z szynką i jajkiem
- bułka bezglutenowa 70 g (1 sztuka)
- szynka z piersi kurczaka 20 g (2 plastry)
- jajo 50 g (1 sztuka)
- pomidor 14 g (2 plastry)
- sałata 10 g (2 liście)
- margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
Bułkę posmarować cienką warstwą masła, następnie położyć liść sałaty, plaster pomidora i szynki. Jajko ugotować na twardo. Po ugotowaniu, pokroić w grube plastry i położyć na kanapkę.
godz. 10.30 Drugie śniadanie
Propozycja 1
Kanapka z szynką, sałatą i pomidorem, koktajl bananowy
- chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
- margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
- sałata 5 g (1 liść)
- szynka z piersi kurczaka 10 g (1 plaster)
- pomidor 21 g (3 plastry)
- mleko sojowe 150 g (2/3 szklanki)
- banan 70 g (1/2 małej sztuki)
Chleb posmarować masłem. Położyć sałatę, szynkę i pomidora. Mleko i banana zmiksować blenderem.
Propozycja 2
Sałatka ogórkowa z rzodkiewką, kanapka z wędliną
- sałata masłowa 40 g (1/2 główki)
- ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
- jogurt sojowy 20 g (2 łyżki)
- sól 2 g (szczypta)
- szczypiorek 10 g (2 łyżeczki)
- rzodkiewka 60 g (4 sztuki)
- cukier 2 g (szczypta)
- chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
- margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 płaska łyżeczka)
- kurczak, szynka z piersi kurczaka 40 g (2 duże plastry)
Ogórka przekroić na połowę i wydrążyć nasiona. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki lub paseczki. Połączyć wszystkie składniki z jogurtem. Doprawić solą i cukrem. Kromki chleba posmarować margaryną, obłożyć wędliną. Zjeść z sałatką ogórkową.
godz. 14.30 Obiad
Propozycja 1
Udko z kurczaka pieczone na ryżu, marchew z groszkiem, owoc
- udko z kurczaka 120 g (1 sztuka)
- ryż brązowy 75 g (3/4 woreczka)
- przyprawa do drobiu 3 g (1 łyżeczka)
- marchew z groszkiem mrożona (150 g)
- grejpfrut 150 g (1/2 sztuki)
Do małego naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż (bez woreczka). Udko z kurczaka przyprawić i położyć na ryżu. Zalać bulionem warzywnym lub posoloną wodą tak, by ryż był przykryty. Piec w piekarniku około 40 minut. W trakcie pieczenia podlewać wodą, by ryż nie wysechł. Marchew z groszkiem gotować według przepisu na opakowaniu.
Propozycja 2
Dorsz w pomidorach z tymiankiem, ziemniaki pieczone, fasola szparagowa, owoc
- dorsz surowy filet 120 g (1 sztuka)
- pomidor 400 g (2 duże sztuki)
- czosnek 5 g (1 ząbek)
- przyprawa tymianek 3 g (1 łyżeczka)
- pieprz czarny mielony 4 g (2 szczypty)
- oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
- ziemniaki 150 g (3 małe sztuki)
- zioła prowansalskie 1 g (1/2 łyżeczki)
- przyprawa rozmaryn 1 g (1/2 łyżeczki)
- oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
- fasola szparagowa 100 g (2/3 talerza)
- mandarynka 100 g (2 sztuki)
Pomidory pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać przyprawy. Następnie patelnię przykryć i dusić przez chwilę. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać masą z pomidorów. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Ziemniaki obrać i gotować od rozpoczęcia wrzenia wody około 10 minut. Odcedzić i po przestudzeniu pokroić w półksiężyce. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i położyć pokrojone ziemniaki. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ziołami. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Fasolę ugotować na parze.
godz. 17. 00 Podwieczorek
Propozycja 1
Jogurt sojowy z bananem, rodzynkami oraz pestkami słonecznika
- jogurt sojowy 200 g (1 szklanka)
- banan 140 g (1 mała sztuka)
- rodzynki, suszone 10 g (1 łyżeczka)
- słonecznik, nasiona 20 g (2 łyżeczki)
Jogurt przełożyć do małej miseczki, dodać pokrojonego w plasterki banana, rodzynki oraz nasiona słonecznika. Całość wymieszać.
Propozycja 2
Chleb bezglutenowy z łososiem i rzodkiewką, owoc
- chleb bezglutenowy 60 g (2 kromki)
- margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
- sałata 10 g (2 liście)
- łosoś, wędzony 40 g (2 plastry)
- rzodkiewka 30 g (2 sztuki)
- kiwi 120 g (2 sztuki)
Pieczywo posmarować margaryną. Położyć sałatę, łososia oraz plasterki rzodkiewki.
godz. 19. 30 Kolacja
Propozycja 1
Jajecznica z pieczywem bezglutenowym, sałatka z pomidorów, owoc
- jajo 50 g (1 sztuka)
- mleko sojowe 10 g (1 łyżka)
- sól 2 g (szczypta)
- pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
- margaryna miękka bezmleczna 3 g (1/2 łyżeczki)
- chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
- szczypiorek 5 g (1 łyżka)
- czosnek 5 g (1 ząbek)
- cebula 25 g (1/2 małej sztuki)
- pomidor 200 g (1 duża sztuka)
- jogurt sojowy 20 g (1 łyżka)
- winogrona 40 g (10 sztuk)
Jajo wybić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i lekko ubić. Smażyć na margarynie do pożądanej konsystencji. Zjeść z chlebem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać sos z pomidorami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Propozycja 2
Sałatka warzywna, chleb bezglutenowy z szynką, owoc
- rzodkiewka 45 g (3 sztuki)
- ogórek 100 g (1 średnia sztuka)
- papryka czerwona 70 g (1/2 małej sztuki)
- jogurt sojowy 75 g (1/2 kubka)
- czosnek 5 g (1 ząbek)
- pieprz czarny mielony 2 g (szczypta)
- sól 2 g (szczypta)
- chleb bezglutenowy 30 g (1 kromka)
- margaryna miękka bezmleczna 5 g (1 łyżeczka)
- szynka z indyka 20 g (1 duży plaster)
- mandarynka 90 g (3 sztuki)
Rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, wymieszać w misce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem naturalnym. Pokrojone warzywa połączyć z sosem czosnkowym. Przyprawić solą i pieprzem. Chleb posmarować margaryną, położyć szynkę.