"Kropla Oliwy" - jedyne takie miejsce w mieście

Opublikowano:
Autor:

 "Kropla Oliwy" - jedyne takie miejsce w mieście  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Choć restauracja jest niewielka, jej wystrój, zapach i atmosfera stworzona przez właścicieli powoduje, że można na chwilę przenieść się do słonecznych Włoch. „Kropla Oliwy” to pizzeria włoska oparta na wyselekcjonowanych i certyfikowanych serach oraz wędlinach importowanych prosto z Półwyspu Apenińskiego. Można w niej skosztować nie tylko pizzy, ale także foccacie, calzone, napić się włoskiej kawy albo posmakować wina ze szczepu prosecco.

O tym wyjątkowym na kulinarnej mapie Rawicza miejscu rozmawiamy z Łukaszem Dzikowskim, właścicielem pizzerii "Kropla Oliwy"

Dlaczego zdecydowaliście się otworzyć lokal właśnie w Rawiczu?
W Lesznie, gdzie rozpoczęliśmy swoją działalność, mamy zaledwie dwa stoliki, ale klientów - głównie na dowóz - nam nie brakuje. Zdecydowaliśmy, że chcemy otworzyć punkt, w którym będzie można zjeść również na miejscu. Rawicz wybraliśmy intuicyjnie - w pizzerii w Lesznie mieliśmy stałych klientów z Rawicza, którzy zawsze nas zachęcali do otwarcia restauracji w ich mieście. Rawicz dobrze znamy, więc postanowiliśmy zaryzykować. Oglądaliśmy wiele pustych lokali, ale wybraliśmy ten przy ul. Piłsudskiego 38b. Może nie znajdujemy się w centrum miasta, ale wychodzimy z założenia, że jak lokal serwuje dobre jedzenie, to klient znajdzie go nawet w polu.

Co jest szczególnego w „Kropli Oliwy”?
Wszystkie składniki - mąkę, mięsa, sery, oliwę, a także napoje - soki, wino - sprowadzamy z Włoch. Dla nas jakość składników jest najważniejsza, dlatego klienci już zauważyli, że nasza pizza się wyróżnia. Jedynie warzywa kupujemy na miejscu, aby były świeże. Używamy niewielkiej ilości drożdży, ciasto musi wiele godzin odstać, aby było idealne, zyskało odpowiednią chrupkość. Zaczęliśmy mając w menu 12 rodzajów pizzy, a teraz jest prawie 30 kompozycji i staramy się, aby każda była wyjątkowa. W naszych lokalach wszystko robimy sami. Sami doszliśmy do receptury, jaką stosujemy, wymyślamy nowe smaki. Pizzeria powstała z naszej pasji, z miłości do jedzenia pizzy.

Jesteście tu zaledwie kilka tygodni. Jakie macie plany na przyszłość?
W najbliższym czasie chcemy zorganizować festiwal pizzy, wprowadzić eventy z muzyką na żywo. W miesiącach letnich chcemy postawić kilka stolików na zewnątrz. Powoli będziemy poszerzać nasz asortyment. Aby, być na bieżąco, zapraszamy na nasz profil na facebooku i instagramie - Kropla Oliwy Pizzeria Rawicz. Póki co, zapraszamy przede wszystkim na włoską pizzę!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE