Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu

Opublikowano:
Autor:

Lekcja gastronomii i hotelarstwa we Wrocławiu - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Ciekawym doświadczeniem zawodowym dla uczniów z IV klasy technikum żywienia było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego hotelu Park Plaza w centrum Wrocławia.

Przewodnikiem po nim i części gastronomicznej był zastępca dyrektora do spraw gastronomii Dariusz Serwatka. Na początku przedstawił najważniejsze informacje o hotelu, zakresie świadczonych usług oraz wyjaśnił mechanizmy wpływające na ceny usług. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pomieszczeń hotelowych o różnym standardzie, poznali różnice w wyposażeniu apartamentu i typowego pokoju typu standard. Obejrzeli modułowe sale konferencyjne i dowiedzieli się w jaki sposób można regulować ich wielkość, jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia oraz jak przygotować do różnych spotkań lub bankietu. Poznali również organizację pracy hotelowej, obserwowali pracę kelnerów podczas lunchu, zobaczyli podstawowe nakrycie stołu oraz dekorację sali restauracyjnej. Dariusz Serwatka szczegółowo omówił kartę restauracyjną, barową oraz menu alkoholi. (WJ)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE