Po sery do Konar. Pierwsza serowarnia w powiecie

Opublikowano:
Autor:

Po sery do Konar. Pierwsza serowarnia w powiecie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Sonia i Dawid Lamperscy z Konar swoją wspólną pasję przekształcili w działalność. Obecnie ich domowa serowarnia jest jedyną tego rodzaju w powiecie rawickim i prawdopodobnie także w Wielkopolsce.

Zaczęło się od niewielkiej produkcji na domowe potrzeby. Najpierw robili ser dla siebie i bliskich. Coraz więcej osób zaczęło się jednak o niego dopytywać, bo informacja o znakomitych serach rozeszła się po okolicy pocztą pantoflową.

- Stwierdziliśmy wtedy, że może warto zaryzykować i zająć się tym na poważnie - mówi Sonia Lamperska. Jej mąż Dawid dodaje, że decyzja o działalności zbiegła się z niskimi cenami mleka na rynku.

- Nastawialiśmy się na wielkotowarową produkcję mleka, ale przy tej ilości pieniędzy za dany produkt, uznaliśmy, że to będzie też alternatywa w razie takich właśnie sytuacji - dopowiada Dawid.

Po podjęciu decyzji o uruchomieniu działalności małżonkowie wyremontowali niewielkie pomieszczenia, w których urządzili serowarnię spełniającą wszystkie wymogi sanitarne i weterynaryjne. Przeprowadzili niezbędne badania i zgromadzili potrzebną dokumentację. I obecnie działają już jako Lamperscy - Serowarstwo Domowe.

W przydomowym zakładzie produkują różne rodzaje sera. Wszystkie powstają z pełnego mleka, z którego nie odciąga się śmietany.

Więcej przeczytasz w aktualnym wydaniu "Życia Rawicza"

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE