Rogaliki i gęsina na Świętego Marcina

Opublikowano:
Autor:

Rogaliki i gęsina na Świętego Marcina - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kilkadziesiąt firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie otrzymało certyfikaty zezwalające im na wytwarzanie tego produktu regionalnego, chronionego prawem UE.

Rogale kupowane są najczęściej w okolicy 11 listopada. W ubiegłym roku producenci sprzedali ok. 600 ton tego wypieku. Wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.
 

Od kilku lat nie tylko kucharze walczą o powrót gęsiny na polskie stoły. Również jej miłośnicy przekonują, że gęsina jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i wartościowa, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko, kwasy nienasycone Omega-3 i 6 oraz witaminy. I mimo że gęsina jest bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk, to okazjonalnie jak najbardziej możemy sobie na nią pozwolić.
 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE