Tłusty Czwartek z pączkami od Michalczaka

Opublikowano:
Autor:

Tłusty Czwartek z pączkami od Michalczaka - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Pączki trafiły na Polskie stoły z Bliskiego Wschodu i, choć dzisiaj kojarzone ze słodkościami, na początku nadziewano je słoniną i podawano z tłustymi mięsami. Dopiero w XVI w. pączki zaczęto przyrządzać na słodko, a serwowano je nawet na dworze króla Augusta III, o czym wspominają historycy. Sekret niepowtarzalnego smaku pączków piekarni „Michalczak” w Sierakowie tkwi w ich staropolskiej recepturze oraz w sposobie ich wykonania.

Ciasto przygotowywane jest metodą dwufazową, polegającą na przygotowaniu rozczynu, a następnie ciasta właściwego, w skład którego wchodzą świeże żółtka. Poprzez prowadzenie dwufazowe uzyskujemy sprężyste ciasto o określonej porowatości, dzięki czemu zwiększają się jego własności wypiekowe i otrzymuje ono charakterystyczny smak oraz zapach. Przygotowywane przez nas pączki zwijane są ręcznie razem z nadzieniem, którego aromat przenika do ciasta podczas smażenia, sprawiając, że nasze pączki mają wyjątkowy smak, któremu trudno się oprzeć.

W Tłusty Czwartek przygotowujemy specjalnie dla Państwa pączki z nadzieniem: czekoladowym, z powidłami, marmoladą, adwokatem, z płatkami róży (drobno starte płatki róży wraz z cukrem) oraz nowość w tym roku: nadzienie porzeczkowe.

Zapraszamy do wszystkich naszych sklepów firmowych oraz autosklepów.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE