Browar Brewicz - z restauracją i dwiema salami bankietowymi - powstaje przy ul. Armii Krajowej. - Będziemy robić własne piwo, warzone tu na miejscu - zapewniają właściciele Anna i Karol Kaniewscy. Jak dodają, piwa z pierwszego rawickiego browaru można będzie spróbować na przełomie roku.
Skąd pomysł na uruchomienie browaru? - Wszystko zaczęło się kilka lat temu od piwowarstwa domowego. Zainteresowałem się tym, jak powstaje piwo, co doprowadziło do rozpoczęcia jego warzenia w warunkach domowych - zaznacza Karol Kaniewski, który później ukończył kurs sędziowski Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i uzyskał dyplom Technologii Piwowarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Stwierdziliśmy wraz z żoną, iż fajnie byłoby pasję przekuć w biznes. Inwestycja ruszyła dwa lata temu i ma się ku końcowi. Jesteśmy na etapie odbiorów. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, na przełomie roku rozpoczniemy działalność - dopowiada.
Piwo w rawickim browarze ma być warzone od podstaw. Na razie nie wiadomo, ile rodzajów trunku będzie warzonych. - Rynek zweryfikuje, co się przyjmie. Pójdziemy w kierunku piw klasycznych, łatwych w odbiorze nie zabraknie również piw nowofalowych oraz specjalnych - zapewniają właściciele. Szczegółów jednak nie zdradzają.
Plan zakłada, że część wyprodukowanego piwa będzie dostępna w miejscowych sklepach, a „Brewicz” - bo tak będzie nazywał się browar - ma być otwarty dla klientów siedem dni w tygodniu.
Pracę w nowym browarze ma znaleźć kilka osób. - Szukamy, m.in. menadżera, kucharza, barmana i kelnerów - podkreśla Anna Kaniewska.
Więcej na temat inwestycji w aktualnym wydaniu "Życia Rawicza".