Tatar z łososia, sałatki, surówki i zupy, pstrąg z salsą warzywną, stek z polędwicy wołowej z sosem gorgonzola, roladka drobiowa ze szpinakiem i serem feta oraz gruszka marynowana w czerwonym winie z dodatkiem serka ricotta - to tylko niektóre z dań, które zaserwowano uczestniczkom spotkań.
Prowadzący warsztaty: Paweł Stelmach, menadżer gastronomii Pałacu w Pakosławiu oraz Dariusz Pietrzyk i Piotr Ostrowski, szefowie pałacowej kuchni, nie tylko zdradzili kulinarne tajniki, ale też zaprezentowali estetyczne nakrycie stołu, prawidłowe ułożenie sztućców i zastawy oraz sposób podawania alkoholi. Nauczyli też panie robić domowy makaron razowy oraz podali do degustacji domowe powidła, dżemy, smalec i wino. Wszystko to w ramach realizowanego tam projektu „Kobieta wiejska z kuchnią za pan brat”, na który sołectwo otrzymało dotację w wysokości prawie 5.000 zł.