Chrzan nie tylko od święta

Opublikowano:
Autor:

Chrzan nie tylko od święta - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Wartości odżywcze chrzanu są nie do pogardzenia i dlatego  warto w jadłospisie uwzględnić  dodatek chrzanu do mięs, czy wędlin.

- Jest on symbolem siły i zdrowia. Swoje wartości odżywcze zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, a także B i E, cukrów prostych, soli mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu i siarki. Zawiera również glikozydy, które decydują o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso-, i grzybobójcze - wylicza Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Dodatek chrzanu do potraw pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem, zwiększają odporność organizmu. - Spożywanie chrzanu jest wskazane podczas kaszlu czy stanów zapalnych zatok. Jednak osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek czy marskość wątroby nie powinny go jeść - przestrzega specjalistka.
    Chrzan najlepiej spożywać, gdy jest świeżo utarty. - Wtedy należy w kuchni uchylić okno i w lekkim przewiewie utrzeć go na tarce. Wyłożyć na sitko i przelać szybko gorącą wodą. Taki chrzan można użyć do przygotowania smacznych sosów na zimno lub na ciepło, czy dodać do ćwikły. Polecany jest do mięs wędzonych, szynki, czy tłustego mięsa wieprzowego. Chrzan jest wskazany jako dodatek do majonezów, jogurtu, sera białego, kapusty kwaszonej, ogórków, marchwi i wielu innych warzyw - mówi Alicja Nowak. Jak twierdzi, liście chrzanu zabezpieczają żywność przed zepsuciem. Mięso, wędliny, masło, ser, jajka szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują dłużej świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjnowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby. - Warto o tym pamiętać przy przewożeniu żywności w okresie letnim, kiedy panują wysokie temperatury - uważa specjalistka WODR.
(HD)

 

SOS  CHRZANOWY
składniki: 3 łyżki utartego chrzanu, 1 winne jabłko, 4 łyżki gęstej śmietany lub majonezu, mały kubek jogurtu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, cukier
wykonanie:  jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z chrzanem, śmietaną  i jogurtem. Doprawić do smaku solą i cukrem.

CHRZANOWA PRZYSTAWKA
składniki: 12 dag chrzanu, 20 dag jabłek, sok z 1 cytryny, 1/3 szklanki śmietany, sól, cukier,
wykonanie:  chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tace. Zaraz skropić sokiem z cytryny i posolić. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z chrzanem, dodać śmietanę, przyprawić do smaku i wymieszać.

ĆWIKŁA Z CHRZANEM
składniki: 50 dag buraków, 2 łyżki chrzanu tartego, sól, cukier, kwasek cytrynowy
wykonanie: buraki umyć (nie obierać) i ugotować. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać chrzan i doprawić do smaku, wymieszać.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE