Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs „Domowe przetwory w kolorach jesieni - konkurs na przepis ze zdjęciem”.
„Jesienią wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów. Pokażcie nam jak przygotowujecie się do zimy! Czy robicie przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest wasz sposób, żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki? Zaprezentujcie nam szczyt „listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedzcie nam o swoich rodzinnych tradycjach. Wszystkie przetwory mile widziane! Szczególnie ciekawi nas czy korzystacie z darów lasu i łąki, jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.” - czytamy w regulaminie konkursu.
Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, ale także Gminnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic.
By wziąć w nim udział, wystarczy zrobić jesienne przetwory, po czym wraz z przepisem i zdjęciami przesłać do 6 grudnia na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl.
Na autorów najciekawszych przepisów przewidziane są atrakcyjne nagrody.