Kapusta - najzdrowsza na surowo

Opublikowano:
Autor:

Kapusta - najzdrowsza na surowo - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kapusta jest warzywem, które powinno w naszym jadłospisie gościć jak najczęściej. Dlaczego?  

- Zawiera ona wiele cennych wartości odżywczych, a jednocześnie ma właściwości lecznicze. Pierwsze wzmianki dotyczące kapusty chwalą właśnie jej walory lecznicze. W starożytnej Grecji i Rzymie kapusta była powszechnie uprawiana. Jedno z jej leczniczych zastosowań dotyczyło usuwania skutków nadmiernego spożycia alkoholu - opowiada Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
    Z rodziny kapust, to biała głowiasta ma ogromne znaczenie gospodarcze i zajmuje pierwsze miejsce w strukturze uprawy polowej warzyw (ponad 25%). Jest to wynikiem stosunkowo łatwej uprawy, wysokich plonów i dość niskich kosztów produkcji oraz możliwości spożywania jej w stanie świeżym przez cały rok. - Najlepiej jeść ją na surowo, bo przez gotowanie traci dużo witamin, zwłaszcza witaminy C. Natomiast, kapusta kiszona dobrze zachowuje witaminę C, bo w 80-90%. Jako ciekawostkę dodam, że przykry zapach gotowanej kapusty można usunąć wkładając do garnka kawałek chleba lub wlewając mleko. Trzeba też pamiętać, że kapusty kiszonej nie należy płukać, nawet gdy jest bardzo kwaśna, ponieważ jej enzymy dezynfekują przewód pokarmowy. Zamiast płukać - należy wtedy dodać słodkie jabłka, marchew, rodzynki lub miód - podkreśla Alicja Nowak.
(HD)

 

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym, bo 100 g ma tylko 30 kcal. Ma dużą wartość odżywczą. Jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych: sodu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

 

Właściwości lecznicze białej kapusty głowiastej
Jest ona wykorzystywana w fitoterapii przy leczeniu stanów zapalnych i nieżytów przewodu pokarmowego, chorobach dróg oddechowych i kamicy nerkowej. Pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. Okłady ze świeżo zmiażdżonych liści kapusty pomagają na wszelkiego rodzaju obrzęki, zarówno przy zapaleniach stawów, jak i przy zwichnięciach. Ropiejące rany, oparzenia, mokre egzemy leczy się miazgą z liści kapusty, połączoną z białkiem jajek, gdyż fitocydy kapusty działają bakteriobójczo. Zabijają też gronkowca złocistego. Kapusta zawiera olejki gorczyczne, w składzie których występuje siarka. Wpływają one korzystnie na apetyt. Kapusta jest zaliczana do warzyw antyrakowych.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE