Przepis na katarzynki. Sprawdzony przepis na popularne pierniczki

Opublikowano:
Autor:

Przepis na katarzynki. Sprawdzony przepis na popularne pierniczki  - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Katarzynki - ich kształt i smak pamiętamy z dzieciństwa. To znane i lubiane pierniczki, które możemy upiec w domu.

„Katarzynki! Katarzynki! - przysmak chłopca i dziewczynki. Najsmaczniejszy upominek to paczuszka katarzynek. Młody, stary, duży, mały zna ten specjał nad specjały. Sam król pono łyka ślinkę gdy zobaczy katarzynkę!” - pisał poeta Franciszek Fenikowski w wierszu poświęconym katarzynkom - słynnym piernikom w charakterystycznym kształcie. Od lat członkowie scholi „Pociąg do Nieba”, działającej przy parafii św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Słupi Kapitulnej pieką „Katarzynki”, które przy okazji parafialnego odpustu ku czci św. Katarzyny - patronki parafii, mogą nabyć uczestnicy mszy świętych (w tym roku 21 listopada).

Katarzynki są znanymi i lubianymi przysmakami. Zaraz po upieczeniu są dość twarde i miękną nawet po kilku dobrych tygodniach. Ich niewątpliwą zaletą jest brak tłuszczu.

Co zrobić, by Katarzynki zmiękły? Aby pierniczki zmiękły potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci - np. z powietrza lub owoców. Dlatego jeszcze przed lukrowaniem, warto przenieść je do pomieszczenia o wysokiej wilgotności lub schować do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ten proces trzeba kontrolować i wymieniać jabłka co kilka dni, by nie zaczęły pleśnieć, a katarzynki mogły spokojnie chłonąć wilgoć z owoców.

Legenda o katarzynkach mówi o Katarzynce, córce toruńskiego młynarza, która miała przygotować wyśmienite przysmaki na przyjazd króla do Torunia. Pszczoły podpowiedziały jej dołożenie miodu do chleba i ciast. Wypieki udały się znakomicie, a król zaczął odtąd sławić toruńskie pierniki w całej Europie. Dlatego do dziś niektóre pierniki nazywane są katarzynkami.

Przepis na katarzynki dostępny jest na HOTBLOG-u.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE