Śledzie na depresję i koncentrację

Opublikowano:
Autor:

Śledzie na depresję i koncentrację - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Śledź - ryba, która w kuchni wielkopolskiej przyrządzana może być na wiele sposobów. - W zależności od upodobań, czy przyzwyczajeń, można z niego przygotować danie obiadowe, jak choćby w śmietanie z ziemniakami w „mundurkach”, ale także wspaniałe przystawki. I to nie tylko na święta, czy spotkania w gronie znajomych - podkreśla Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Dodaje, że największą zaletą śledzi jest zawartość tłuszczu, bo w 100 g ryby jest aż 16 g i z tego 70% to kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. - Chociaż śledzie są rybami tłustymi, nie dostarczają zbyt wielu kalorii, bo 100 g to zaledwie 160 kcal. Śledzie są bogatym źródłem takich witamin, jak: A, D, E,B6 oraz B12. Dostarczają także minerałów: żelaza, cynku, miedzi, fosforu i jodu. Zawarty w śledziach potas ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a kwas omega 3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu - wylicza Alicja Nowak. Jak twierdzi, jedzenie śledzi poprawia nastrój, bo zwiększa się poziom serotoniny. Ryby te działają również przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Do najzdrowszych należą śledzie świeże i mrożone. Najsmaczniejsze są matiasy, czyli młode śledzie odławiane w maju, przed pierwszym tarłem.
(HD)

Śledzie z buraczkami
Składniki: 5 filetów matjasa, 1 duża cebula, 3 ogórki konserwowe, 3 ziemniaki ugotowane, 3-4 buraczki ugotowane, 3 ugotowane jajka, pieprz
Wykonanie: Filety wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, a ziemniaki i ogórki pokroić w średnią kostkę. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a jajka na tarce o małych oczkach. W salaterce układać warstwami: śledzie, majonez, posypać pieprzem, cebulę, ogórki, ziemniaki, majonez, posypać pieprzem, buraczki, majonez, posypać pieprzem, jajka. Włożyć do lodówki na kilka godzin. 

Śledziowe roladki
Składniki: 10 filetów marynowanych śledzi, 400 ml mleka, 1 burak, sól, pieprz czarny, 2 łyżki oleju, 1 jabłko, 2 łyżki soku z cytryny, posiekany koperek do dekoracji
Wykonanie: Opłukane śledzie zalać mlekiem i zostawić na 1-2 godziny. Wyjąć, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Buraka ugotować, obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z łyżką oleju. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Jabłko zetrzeć na tarce. Buraka, jabłko i cebulę połączyć. Na filet nałożyć porcję farszu, delikatnie zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki skropić sokiem z cytryny. Udekorować koperkiem. 

Matjasy z pomarańczą
Składniki: 8 filetów matjasa w oleju, pomarańcza, 2 jabłka, 1 cebula, pieprz, majonez
Wykonanie: Jabłko zetrzeć na tarce. Pomarańczę dokładnie umyć w gorącej wodzie, obrać i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko, cebulę i pomarańczę włożyć do salaterki, dodać sól i majonez, wymieszać. Filety podzielić na średnie kawałki, ułożyć na półmisku, przykryć przygotowaną masą. Można przygotować również jako sałatkę śledziową - pokrojone w kostkę wymieszać z przygotowaną masą.

Śledziowe rożki
Składniki: 60 dag solonych filetów matjasa, 3/4 szklanki mleka, pomarańcza, duża cebula, duże kwaśne jabłko, duży ogórek kiszony, 3-4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz czarny, sól
Wykonanie: Filety zalać mlekiem i pozostawić na 2-3 godziny. Potem wyjąć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Pomarańczę, jabłko, ogórek, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do majonezu dodać sok z cytryny, pokrojone owoce i warzywa, po czym doprawić i wymieszać. Ze śledzi uformować rożki - spiąć wykałaczkami i napełnić farszem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Śledziówka
Składniki: 2 wymoczone filety śledziowe, 3 jajka, duże jabłko, 2 średnie cebule, pół szklanki jogurtu, sok z cytryny, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, szczypiorek
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Śledzie i jajka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać cukrem i solą. Jabłko pokroić też w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie produkty wymieszać, dodać musztardę, jogurt i doprawić. Wyłożyć na salaterkę i posypać szczypiorkiem. 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE